Bebek Menüleri

UYARI: Bebek menüleri öneri amaçlıdır. Doktorunuzla görüşmeden uygulamayınız. Soru ve yorumlarınızı sağ üstteki ziyaretçi defterimize bırakabilirsiniz.
  1. Ek gıdaya geçiş; (Bebeğimiz 5 buçuk aylıkken uygulanmıştır)
ilk gün akşam 1 çay kaşığı elma suyu,
ikinci gün sabah 1 çay kaşığı cam rendede püreleştirilmiş elma,
ikinci gün akşam 1-2 çay kaşığı cam rendede püreleştirilmiş elma,
üçüncü gün öğlen 1-2 çay kaşığı cam rendede püreleştirilmiş elma,
üçüncü gün akşam hazır mamadan (devam sütü deniyor toz halinde oluyor) mayalanmış yoğurt (1-2 çay kaşığı)
dördüncü gün öğlen 1çay kaşığı havuç suyu, ikindi yarım fincan elma püresi, akşam yarım fincan yoğurt
beşinci gün öğlen elma püresi, ikindi yarım fincan havuç suyu, akşam yarım fincan yoğurt, gün içinde 3-4 çay kaşığı su

İerleyen günlerde cam rendede ezilmiş muz bir öğün olarak eklendi. Zaman zaman elma ile muz karıştırıldı.

10.güne kadar böyle devam edildi ve 10.gün öğlen öğünlerinde sebze püresine geçildi.

Devam sütünden yoğurt yapılışı: 1 Türk kahvesi fincanı ısıtılmış kaynar olmayan suya 2-2,5 ölçek Bebelac (2 numaralı devam sütü)  koyuyoruz,  biraz karıştırıp  4-5 mama kaşığı kadarını bir çay tabağında 2 mama kaşığı yoğurt  ile eziyoruz. İlk karışımı iki Türk kahvesi fincanına bölüştürüp yanan kalorifer peteğinin üzerine direk koyuyoruz, mama kaşığı ile 2-3 ölçek mayalı karışımdan alıp fincanlara hafifçe bırakıyor ve 1-2 kez karıştırıyoruz. Fincanların üzerine çay tabağı oturtuyoruz. Sarsmadan 3 saat bekliyoruz sonra kaloriferin önündeki bir sehpaya yavaşça koyduğumuz fincanları 2 saat sonra buzdolabına kaldırıyoruz. Fincanın bir tanesindeki yoğurdu ertesi gün maya olarak kullanıyoruz. İlk gün biraz sulu olabilir, zamanla daha katı yoğurtlar elde edilebiliyor. 1 hafta kadar sonra miktarı artırmak gerekiyor bunun için de iki fincana  2,5 ölçek bebelac koyuyoruz sonra dudak payı gibi bir boşluk kalacak kadar ısıtılmış içme suyu  ilave ediyoruz karıştırıp kaloriferin üzerine koyuyoruz, önceki gibi mayaladıktan sonra kapatıp bekliyoruz.

Bebelac'ın sitesindeki yoğurt tarifini de ekleyelim:
"90 ml suya 3 ölçek katılarak hazırlamış olduğunuz mamanın içine ılık iken 1 çay kaşığı yoğurt ilave edilerek mayalanır. Kımıldatmadan üzeri örtülerek 3-4 saat mayalanmaya bırakılır. "

Kalorifer kullanılmayan mevsimlere geçtiğimizde ve yoğurt miktarını artırmak istediğimizde bir kupaya 5 buçuk-6 ölçek bebelac devam sütü ve bardak tam dolmayacak kadar su ekliyoruz (su yine aynı ısıtılmış içme suyu) karıştırıp bir örtünün üzerine koyuyoruz, içinden bir miktar alıp mayayı eziyoruz, kupaya ekleyip 2-3 kez karıştırıyoruz ve streç film ile ağzını kapayıp örtsünü kapatıyoruz, kıpırdatmadan 4-5 saat bekleyip heyecanla tutmuş mu diye bakıyoruz... 6 buçuk aylık olduğumuzda bu bir kupa yoğurdu 2 ayrı öğünde tüketiyoruz, birinde ekmek ufalayıp diğerinde haşlanmış pirinçle karıştırıp.
YOĞURT konusunun en  iyi çözümü yoğurt yapma makinası.... Hazır mamadan vazgeçerseniz de organik süt bir başka çözüm...

SEBZE PÜRESİ
Yarım fincan pirinç az su ile haşlanır, 1 havuç ve 1 patates buharlı pişiricide pişirilir, pişen pirinçlerden birazı cam rendede çatalla ezilir, pişen havuç ve patates de aynı şekilde çatalla cam rendede ezilir, içine çok az zeytinyağ karıştrılır. Çok katı olmaması için pirincin suyu ile hafif sulandırılan bu karışım ilk günlerde az az verilir. Biz  5-6 gün sonra içine ıspanak, ıspanaktan 2-3 gün sonra brokoli ekledik, hazırlanan pirinç ve sebzelerin kalanlarını da bir tabağa alıp zeytinyağı ve tuz ilavesi ile kendimiz yedik hatta salata malzemeleri ile karıştırıp bol besinli salatalar yaptık...İlerleyen günlerde ara ara pirinç yerine bulgur ekleyerek yedirdik (akşam yoğurtlu pirinç yediği için).

KAHVALTI (ek gıdaya geçişimizin yaklaşık 20.gününde başladık)
Pekmez, çok ince ufalanmış ekmek içi, geceden küçük parçalara ayrılmış ve suda bekletilmiş beyaz peynir, yumurta sarısı (ilk gün nohut tanesi kadar sonraki günlerde yavaş yavaş artırılacak ve bir haftanın sonunda 1 yumurta sarısına ulaşılacak). Bu karışım da tahmin edersiniz ki ilk gün az (1-2 çay kaşığı kadar) veriliyor sonraki günlerde artırıyoruz.Sulandırmak için elma suyu, havuç suyu ekliyoruz.

AKŞAM ÖĞÜNÜ
Haşlanmış pirince bebek için mayaladığımız yoğurttan ekleyip akşam 10-11 civarlarında yediriyoruz.

 Bu aşamalardan sonra yine azar azar başlayıp artırarak aşağıdaki tariflerle bebeğimizin öğünlerini çeşitlendiriyoruz ama aralarda ve gece mümkünse anne sütü almalı. (ek gıdaya başladıktan 25 gün kadar sonra bebek yaklaşık 1 kilo almış oluyor ve 7.aya doğru yine küçülen kıyafetler torbası dolup taşıyor)

  • Tarhana çorbası (2 fincan kadar suya 1-2 tatlı kaşığı tarhana atıp pişiriyoruz, bazen piştikten sonra zeytinyağ ekliyoruz, kesinlikle tuz atmıyoruz)
  • Tarhana çorbasına ekmek içi ufalamak (daha dişler yok o yüzden ekmekler çok minik)
  • Tarhana çorbasını pişirirken irmik eklemek (irmiği en baştan 1 tatlı kaşığı kadar ekliyoruz.)
  • Yoğurda ekmek içi ufalamak
  • Kahvaltısına birazcık muz eklemek
  • Buharlı pişiricide kuru kayısı pişirip az pekmezle cam rendede ezerek tatlı niyetine yedirmek
  • Domatesli erişte (erişteler tuzsuz suda haşlanırken içine bütün kaabuklu domates atıp pişince cam rendede hafif eziyoruz)
  • Yoğurt yapamadıysak ya da mecbur kaldıysak su ile pişirilen pirinç unundan muhallebi verebiliyoruz ama bunu mecbur kalmadıkça yapmıyoruz.
7,5 aylıkken kıyma, tavuk ve 8 aylıkken balığa geçtik nasıl mı: sebze püresi için buharlı pişiricide sebzeleri haşlarken bir ufak tencerede kıymayı yağ koymadan biraz kavurup içine su ve pirinç, mercimek, bulgur ilave ediyoruz, pişince bunları ve buharlıda pişen sebzeleri cam rendede ezip biraz zeytinyağı ekliyoruz. Tavuk daha kolay: yine sebzeleri buharlıya atıp baklagillerle tavuğu tencerede haşlıyoruz (az suda). Balık denememize buharlıda domates (kabukları ile ve bütün olarak koyup pişince cam rendede ezdik) ve dil balığını 20 dak. kadar pişirip yine cam rendede hafif ezerek başladık.

7.ayda bir adet suluk gerekiyor:)