- Aşurelik buğday, nohut, fasulye, kayısı ve incirler bir gece önceden ayrı ayrı su dolu kaplarda bekletilir.
-(Ben herşeyi göz kararı koydum, isterseniz buğday yarım ya da 1 kilo, nohut ve fasulye birer kase , kayısı ve incirler 10ar tane gibi bir ölçü kullanılabilir.)
-Fasulye ve nohut ayrı ayrı haşlanır, süzülür.Süzgeçte bekletilir.
-Bu arada buğday da düdüklüye koyulup üzerini 4-5 parmak geçecek kadar suyla haşlanır, düdüklüden taşmasın diye altı iyice kısılır. Buğday iyice yumuşuncaya kadar pişirilir.Çünkü ertesi güne biraz daha sertleşebiliyor şekerle.(Düdüklüde tıss sesinden sonra yaklaşık 30-40 dakika)
-Kayısı ve incirler minik minik doğranır.
-1 ya da 2 portakalın kabuğu minik minik doğranarak bir cezvede 1 taşım kaynatılır.Suyu dökülür, 1 taşım daha kaynatılıp süzülür.
-1-2 avuç kuru üzümün çöpü ayıklanır.
-1 elma minik küpler şeklinde doğranır.
-Buğdayın olduğu tencereye diğer haşlanan ve doğranan malzemeler koyulur, rengi istediğiniz beyazlığa gelene kadar süt koyulur ve bir taşım kaynatılır.
-Kaynayınca tatlanana kadar (arada tadına baka baka) şeker eklenir.
-Bir taşım kaynadıktan sonra elmalar piştiyse kapatılır.(Annem notu: Fazla kaynatırsan malzemeler sertleşebilir.)
-En son tabaklara alınan aşurelerin üzeri tarçın, susam ve nar taneleriyle süslenir.(susam tavada şöyle bir kaç dakika kavrulursa daha kokulu oluyor.)
-Afiyet olsun.
2 yorum:
birincisi statcounter.com'a geç.ziyaretçilerin hangi ilden hatta semtten görebilirsin.ikincisi bir fotoğraf makinası alsanız 200e düştü belki daha ucuzu da bulunur.güzelim aşure daha iyi fotoğraflanabilirdi.
tmm geçelim o statcounter neyse ona. ikincisi sen de hiç beğenmiyosun fotolarımı görsel insan:))
Yorum Gönder