Aşure


- Aşurelik buğday, nohut, fasulye, kayısı ve incirler bir gece önceden ayrı ayrı su dolu kaplarda bekletilir.

-(Ben herşeyi göz kararı koydum, isterseniz buğday yarım ya da 1 kilo, nohut ve fasulye birer kase , kayısı ve incirler 10ar tane gibi bir ölçü kullanılabilir.)

-Fasulye ve nohut ayrı ayrı haşlanır, süzülür.Süzgeçte bekletilir.

-Bu arada buğday da düdüklüye koyulup üzerini 4-5 parmak geçecek kadar suyla haşlanır, düdüklüden taşmasın diye altı iyice kısılır. Buğday iyice yumuşuncaya kadar pişirilir.Çünkü ertesi güne biraz daha sertleşebiliyor şekerle.(Düdüklüde tıss sesinden sonra yaklaşık 30-40 dakika)

-Kayısı ve incirler minik minik doğranır.

-1 ya da 2 portakalın kabuğu minik minik doğranarak bir cezvede 1 taşım kaynatılır.Suyu dökülür, 1 taşım daha kaynatılıp süzülür.

-1-2 avuç kuru üzümün çöpü ayıklanır.

-1 elma minik küpler şeklinde doğranır.

-Buğdayın olduğu tencereye diğer haşlanan ve doğranan malzemeler koyulur, rengi istediğiniz beyazlığa gelene kadar süt koyulur ve bir taşım kaynatılır.

-Kaynayınca tatlanana kadar (arada tadına baka baka) şeker eklenir.

-Bir taşım kaynadıktan sonra elmalar piştiyse kapatılır.(Annem notu: Fazla kaynatırsan malzemeler sertleşebilir.)

-En son tabaklara alınan aşurelerin üzeri tarçın, susam ve nar taneleriyle süslenir.(susam tavada şöyle bir kaç dakika kavrulursa daha kokulu oluyor.)

-Afiyet olsun.

2 yorum:

Anonymous dedi ki...

birincisi statcounter.com'a geç.ziyaretçilerin hangi ilden hatta semtten görebilirsin.ikincisi bir fotoğraf makinası alsanız 200e düştü belki daha ucuzu da bulunur.güzelim aşure daha iyi fotoğraflanabilirdi.

USLU dedi ki...

tmm geçelim o statcounter neyse ona. ikincisi sen de hiç beğenmiyosun fotolarımı görsel insan:))